Over de activator

Een activator is een beugel die er samen met de spieren in je mond voor zorgt dat de stand van je kaakbotten veranderd. Het is een actieve beugel, waarbij je zelf moet inbijten en je lippen er zoveel mogelijk omheen moet sluiten om een goed effect te krijgen. De activator werkt alleen als hij voldoende gedragen wordt. Meer dan 16 uur per dag is nodig voor een goed effect! Hoe meer je je activator draagt, hoe sneller we het effect van de beugel zien in je mond.

Je mag de activator natuurlijk uitdoen om te eten en je tanden te poetsen. Ook is het verstandig deze uit te doen tijdens sporten of gym op school. Gedurende de dag kun je de beugel natuurlijk even kort uitdoen als bijvoorbeeld een presentatie of spreekbeurt hebt.

Activator (beugel)

Waarom een activator?

De orthodontist kiest voor een activator om bij mensen met een overbeet de stand van de kaken ten opzichte van elkaar te verbeteren. Door de activator wordt de bovenkaak tegengehouden en wordt voorwaartse verplaatsing van de onderkaak gestimuleerd.

Wat kun je verwachten?

In het begin kun je last hebben van gevoelige tanden en veel speekselproductie. Doordat je de beugel in hebt kun je gaan slissen of moeilijk praten. Ook kunnen de kauwspieren vermoeid raken als je deze beugel nog maar kort draagt. Sommige mensen krijgen last van droge lippen, omdat je je lippen niet meer vochtig kan maken met je tong. Hiervoor kun je lippenbalsem gebruiken. Soms ontstaan er irritaties of drukplekjes aan de binnenkant van de mond op plaatsen waar de beugel drukt op het tandvlees. Vaak gaan die drukplekjes vanzelf over, maar soms moeten we de beugel wat bijslijpen.

Hoe verzorg je je gebit en beugel?

Zorg ervoor dat je activator goed schoon blijft. Elke keer als je je tandenpoetst, poets dan ook de activator goed schoon. Een harde tandenborstel kan hier handig voor zijn. Er kan aanslag ontstaan, die je er niet af kan poetsen. Je kan de activator dan in water met azijn leggen. Ook kun je de activator af en toe schoonmaken met reinigingstabletten voor beugels, gebruik in dat geval een halve tablet.

Als je de activator niet in je mond hebt, is het verstandig de beugel op te bergen in het meegeleverde beschermingsdoosje.

Welke problemen kun je tegenkomen?

Naast de eerdergenoemde opstartproblemen, kan het zo zijn dat de activator beschadigt raakt. Mocht dat gebeuren, dan is het heel belangrijk dat je de eerstvolgende werkdag van de praktijk contact opneemt om uit te leggen wat er aan de hand is. We maken zo nodig een afspraak om een reparatie uit te voeren. Tijdens een gewone controle afspraak is daarvoor namelijk niet altijd genoeg tijd.