De meest gestelde vragen op een rij

Ortho Velp heeft de meest gestelde vragen, die onze orthodontist krijgt, voor je op een rij gezet. Bekijk hieronder een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Kan ik een afspraak maken voor een eerste consult zonder verwijzing van een tandarts?

Je kan altijd een afspraak maken bij ons. Ook als je geen verwijzing hebt van een tandarts. Het staat je vrij om zelf degene te kiezen bij wie je je beugelbehandeling wilt krijgen. Het is dus niet zo dat een orthodontist alleen complexe beugelbehandelingen doet. Iedereen is welkom bij onze praktijk!

Wat is het verschil tussen een tandarts die beugel plaatst en een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die volledig opgeleid is voor en gespecialiseerd is in beugelbehandelingen. Om jezelf een orthodontist te mogen noemen, moet je na je opleiding tot tandarts nog een 4-jarige fulltime opleiding tot orthodontist volgen. Tijdens deze opleiding komen alle facetten van verschillende beugelbehandelingen aan bod en wordt uitgebreid praktijkervaring opgedaan.

Sommige tandartsen doen ook zelf beugelbehandelingen zonder dat ze de 4-jarige specialisatie tot orthodontist hebben gevolgd. Beugelbehandelingen maken echter maar een heel klein deel uit van de studie tandheelkunde. Een tandarts die zelf beugelbehandelingen doet heeft soms daarom wel aanvullende cursussen en nascholing gevolgd. Een tandarts kan zich hier ook voor een groot deel op richten, maar mag zich alleen orthodontist noemen als hij de bovengenoemde 4-jarige specialisatie heeft gevolgd. Tandartsen die deze specialisatie niet hebben afgerond noemen zich soms beugel-tandarts, ortho-specialist, orthodontisch specialist of specialist orthodontie.

Dit kan heel verwarrend zijn en het kan het lastig maken om te herkennen wie een echte orthodontist is en wie een reguliere tandarts is die beugels plaatst. Mocht je niet goed kunnen achterhalen of je bij een orthodontist bent voor je geplande beugelbehandeling, raadpleeg dan het BIG-register. Hierin staat het vermeldt als iemand een orthodontist is.

Hoeveel kost een beugelbehandeling ongeveer?

Dat is afhankelijk van de duur van de behandeling en het soort behandeling dat je krijgt. Gemiddeld bedragen de kosten ongeveer 2000-3000 euro. Deze kosten zijn opgebouwd uit techniekkosten en landelijk vastgestelde tarieven voor de diverse onderdelen van de behandeling. Zie voor meer informatie “Kosten en tarieven” en “Vergoeding

Hoe kom ik erachter wat mijn zorgverzekeraar vergoedt voor mijn beugelbehandeling?

Je kunt in je polisvoorwaarden opzoeken wat je zorgverzekeraar precies vergoedt. Ook kan het nuttig zijn telefonisch contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Wil je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken, dan kunnen overzichtswebsites, zoals vergelijkmondzorg.nl of zorgwijzer.nl nuttig zijn. Meer informatie over dit onderwerp kun je lezen op deze website bij “Vergoeding”.

Kun je elke gebitsafwijking met alleen een beugelbehandeling verhelpen?

Veel gebitsafwijkingen kun je grotendeels of helemaal met een beugel verhelpen. Soms is er echter meer voor nodig om tot een goed passend en stabiel gebit te komen. Daarvoor werken we uiteraard nauw samen met je eigen tandarts, maar soms is er ook hulp van bijvoorbeeld een logopedist of kaakchirurg nodig. Als dit nodig is kan de orthodontist een verwijzing voor je maken.

Voor bepaalde patiënten is het goed om gezamenlijk door de orthodontist en de kaakchirurg gezien te worden. Hiervoor hebben we een gezamenlijk spreekuur met een kaakchirurg uit het Rijnstate ziekenhuis bij ons in de praktijk.

Op welke leeftijd kun je het beste beginnen met een beugelbehandeling?

De leeftijd, waarop je het beste kunt beginnen aan een beugelbehandeling, wisselt van persoon tot persoon. Dit hangt af van veel verschillende factoren, zoals je wisseling, de stand van je kaken, of al je tanden aangelegd zijn en hoeveel lengtegroei van je lichaam nog te verwachten is.

Je tandarts kan vaak een goede inschatting maken of en wanneer het nodig is om naar een orthodontist te gaan. Als je een verwijzing van je tandarts niet wil afwachten mag je ook zelf een afspraak maken zonder verwijzing. Bij twijfel over de noodzaak van een beugelbehandeling is het vaak verstandig om al voor de aanvang van de groeispurt van de puberteit eens een afspraak bij de orthodontist te maken. Voor veel kinderen is een eerste bezoek aan de orthodontist rond de leeftijd van 10-11 jaar daarom een mooi moment.

Ook als volwassene is een beugelbehandeling goed mogelijk. Tanden en kiezen kunnen ook in een volgroeide kaak prima verplaatsen met een beugel. De behandelmogelijkheden voor volwassenen kunnen echter wel verschillen van die voor kinderen.

Twijfel je of je een beugelbehandeling nodig hebt of heb je vragen over de beste leeftijd om te starten met een beugel, dan is het altijd mogelijk om je in te schrijven voor een eerste consult bij Ortho Velp.

Is een beugelbehandeling ook mogelijk bij volwassenen?

Ben je volwassen en ben je niet tevreden over hoe gebit eruitziet? Of heb je klachten die te maken hebben met de stand van je kaken? Ook bij volwassenen is een beugelbehandeling goed mogelijk. Orthodontist Anne Cuperus heeft ruime ervaring in beugelbehandelingen bij volwassenen. We zien je graag voor een eerste consult om te bespreken wat je klachten zijn en wat je hoop en verwachtingen zijn ten aanzien van een beugelbehandeling. Klik op onderstaande knop om een afspraak te maken.

Maak een afspraak

Mag er een begeleider mee naar de behandelzaal?

Wij vinden het heel belangrijk dat ouders en begeleiders betrokken zijn bij de beugelbehandeling van een kind. Daarom is het altijd mogelijk voor één ouder of begeleider om mee te gaan naar de behandelstoel tijdens een bezoek aan Ortho Velp. Bij de behandelstoelen is ook een zitplaats voor de ouder/begeleider. Wel vragen we u om niet met meerdere mensen mee te komen in verband met rust en privacy van de andere patiënten.

Bij geplande besprekingen, bijvoorbeeld de behandelplanbespreking, met de orthodontist is het mogelijk om met 2 ouders/begeleiders mee te komen naar de consultkamer.

Wat moet je doen om je beugel te onderhouden en je gebit gezond te houden?

Het beugelonderhoud kan iets wisselen per beugel. Over het algemeen geldt dat je je beugel en je gebit tijdens een beugelbehandeling extra goed moet verzorgen. Dat komt omdat er door de beugel plekken kunnen zijn die moeilijker schoon te maken zijn dan normaal en ook je beugel zelf moet schoongehouden worden. Hierover kun je meer lezen bij onze informatie over de verschillende soorten beugels.

Kijk ook op de website van het Ivoren Kruis hoe je het beste je tanden kan poetsen.

Wat moet ik doen als ik tijdens de beugelbehandeling last heb van pijn of het gevoel van losse tanden?

Tijdens een beugelbehandeling worden tanden verplaatst en wordt er druk gezet op de tanden en soms ook op de kaken. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Als dit gebeurt, is dat vaak in de eerste week nadat een beugel geplaatst of aangepast is. Deze klachten meestal vanzelf over. Als de pijn heel hevig is, kun je eventueel enkele dagen paracetamol volgens de dosering in de bijsluiter gebruiken. Is daarmee de pijn nog steeds niet goed onderdrukt of vertrouw je het niet, neem dan telefonisch contact op met de praktijk via 026-3622849.

Door de verplaatsing kun je ook het gevoel krijgen dat je tanden een heel klein beetje los zitten. Dat gevoel is vaak tijdelijk, maar sommige mensen voelen dit tijdens de gehele behandeling. Als de tanden niet meer verplaatst worden, verdwijnt dit gevoel vanzelf.

Hoe lang duurt een beugelbehandeling?

De tijd die het kost om met een beugelbehandeling een zo goed mogelijk resultaat te krijgen, kan erg verschillen van persoon tot persoon. De behandelduur hangt van veel factoren af. Heel in het algemeen zullen de meeste behandelingen tussen de 1,5-3 jaar duren. De orthodontist kan vaak bij de behandelplanbespreking een inschatting maken hierover. Factoren, die van invloed zijn, zijn onder andere de afwijkingen in de kaak- en tandstand, de groei, de wisseling en de gekozen behandeling.

Ook hangt de duur van de behandeling voor een belangrijk deel van jezelf af. Als je bijvoorbeeld je uitneembare beugel vaak en lang draagt, gaat je behandeling veel sneller dan als je dat minder trouw doet. Een beugelbehandeling is dus een langdurige behandeling, die we echt samen doen en waarbij jijzelf grote invloed hebt op het eindresultaat!

Wat moet ik doen als mijn beugel kapot gaat?

Het kan soms zijn dat een onderdeel van je beugel loslaat of kapotgaat. Als dat zo is, is het belangrijk om contact op te nemen op de eerstvolgende dag dat de praktijk geopend is. Dan kunnen we zo nodig een afspraak met je plannen om een reparatie uit te voeren. Neem voor deze afspraak alle onderdelen van de beugel mee!

Kijk ook eens op deze website bij beugel-EHBO voor meer informatie over wat je moet doen als je beugel kapot is gegaan. Heb je hele hevige pijnklachten door je beugel, die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag van de praktijk, bel dan met 026-3622849 en luister het bericht af voor verdere informatie.