Hoe wij te werk gaan
Als jij je bij Ortho Velp aanmeldt, plannen we een afspraak voor je in met onze orthodontist, Anne Cuperus. Naar aanleiding van dat gesprek kan het zijn dat er een aantal andere afspraken volgen. Hieronder kun je lezen wat je kunt verwachten tijdens je bezoeken aan onze praktijk.
1. Eerste consult
Na je inschrijving zullen we een afspraak voor je plannen met onze orthodontist, Anne Cuperus. Neem voor deze afspraak een identiteitsbewijs en je zorgverzekeringspasje mee.
Voorafgaand aan dit eerste consult verzoeken we je om een vragenlijst in te vullen om de noodzakelijke persoonlijke gegevens compleet te maken. Ook wil de orthodontist graag weten of je medicijnen gebruikt en of je een medische voorgeschiedenis hebt. Deze zaken kunnen van belang zijn tijdens een beugelbehandeling. De vragenlijst voor de persoonlijke gegevens en de gezondheidscheck kun je hier downloaden, zodat je deze thuis rustig kan invullen.
Het doel van deze eerste afspraak met de orthodontist is om te bekijken of een beugel jou kan helpen en of dit het goede moment is om met een beugelbehandeling te starten. De orthodontist zal met je bespreken wat de reden is dat je je hebt ingeschreven. Het kan zijn dat de tandarts je heeft verwezen, maar je mag jezelf natuurlijk ook aanmelden zonder verwijzing als je wensen hebt voor je gebit.
Anne zal in je mond kijken en zal met je bespreken wat je klachten, wensen en verwachtingen zijn. Vaak zal aanvullend onderzoek nodig zijn om een goed behandelplan te kunnen maken. Maar na dit eerste consult kan Anne vaak al wel een eerste inschatting van je eventuele beugelbehandeling maken en met je bespreken.
2. Aanvullend onderzoek
Tijdens een afspraak voor aanvullend onderzoek zullen een aantal dingen in kaart gebracht worden. We gaan vastleggen hoe de stand van je tanden en de stand van je kaken is en als dat nog aan de orde is, hoe het wisselen gaat. De afspraak bestaat uit drie onderdelen:
- We maken digitale foto’s van je gezicht en gebit met een speciale fotocamera.
- Ook laten we je bijten in een mal gevuld met afdrukmateriaal om een gebitsmodel te maken van jouw tanden. Het afdrukmiddel hardt uit als het in je mond zit. Dat duurt ongeveer 30 seconden. Hiermee krijgen we een hele precieze afdruk van je gebit. Ook laten we je bijten op een wasplaatje om vast te leggen hoe je tanden op elkaar passen. Dit wordt ook wel je beet genoemd.
- Om de stand van je tanden en kaken en de bouw van je gezicht te kunnen beoordelen, worden 2 röntgenfoto’s gemaakt.
3. Planbespreking
Naar aanleiding van je klachten, wensen en verwachtingen zal Anne een plan maken voor een beugelbehandeling. Hierbij gebruikt ze ook alle informatie die het aanvullend onderzoek heeft opgeleverd. Ze zal tijdens deze afspraak uitgebreid met je bespreken op welke manier ze je een mooi en goed functionerend gebit wil geven en welke beugels daarvoor nodig zullen zijn. Ook zal ze je een schatting geven hoe lang de behandeling ongeveer zal duren.
De duur van een beugelbehandeling kan sterk wisselen. Dit hangt onder andere af van hoe de stand van je tanden en kaken is voor jouw behandeling start, maar natuurlijk ook van jouw eigen inzet. Een beugelbehandeling doen we namelijk samen! Vaak is er echter wel 1,5 tot 3 jaar nodig om met een beugelbehandeling tot een goed eindresultaat te komen.
Tijdens deze planbespreking komen ook de kosten van de behandeling ter sprake en geven we een gedetailleerde begroting mee. Hiermee kun je zelf bij je zorgverzekeraar nagaan welk deel door hen vergoed wordt. Hou er rekening mee, dat meestal ook een eigen bijdrage noodzakelijk is. Soms kan het zijn dat een beugelbehandeling niet voldoende is om de stand van je tanden en kaken goed te krijgen.
In dat geval kan het nodig zijn dat we voor je behandeling samenwerken met ander zorgverleners, bijvoorbeeld de tandarts, kaakchirurg of logopedist. We werken nauw met hen samen en hebben met de kaakchirurg regelmatig een gezamenlijk spreekuur in onze praktijk.
4. Beugelplaatsing
Afhankelijk van je behandelplan zal tijdens deze afspraak een uitneembare of vaste beugel geplaatst worden. De uitneembare beugel wordt gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. De beugel wordt soms nog een klein beetje aangepast om deze helemaal passend te maken.
De vaste beugel zal geplaatst worden door deze met een soort lijm aan je tanden vast te zetten of ringetjes om je kiezen te schuiven.
Tijdens de afspraak voor plaatsing krijg je uitgebreid uitleg en adviezen over je nieuwe beugel. We zullen uitleg geven over het schoonmaken, wat je kunt doen bij klachten of kapotte onderdelen en wat je kunt verwachten in de eerste dagen na plaatsing van je beugel. Deze informatie kun je natuurlijk ook nog eens nalezen op onze website. Hier vind je meer informatie over de meest gebruikte soorten beugels.
5. Controle afspraak
Je zult tijdens de beugelbehandeling elke 4 tot 8 weken op controle komen. We kunnen dan zien hoe de behandeling vordert en of er problemen zijn. Bij de controles wordt je beugel vaak weer bijgesteld en kun je weer een paar dagen gevoelige tanden hebben door de aanpassingen. Vaak wordt er in de loop van de behandeling nogmaals een röntgenfoto gemaakt ter controle.
Neem altijd je beugel en eventuele losse onderdelen mee voor de controle afspraak!
6. Einde van de beugelbehandeling
Als de behandeling klaar is, zullen we de beugelonderdelen verwijderen. Ook worden dan digitale foto’s gemaakt om het eindresultaat vast te leggen. Soms is het nodig om een nieuwe afdruk te maken. Vaak plaatsen we een draadje (spalk) achter de voortanden van je bovenkaak en onderkaak. Soms wordt in plaats van draadjes gekozen voor een los beugeltje voor de nacht. Het draadje en het beugeltje gebruiken we om te voorkomen dat de tanden weer gaan verplaatsen ten opzichte van elkaar. Het zorgt voor een stabiel eindresultaat.
7. Nacontrole
Na afloop van de beugelbehandeling zien we je nog een aantal keer terug om te zien of er problemen zijn en of je tanden netjes zijn blijven staan. Soms kan het toch nog nodig zijn dat we wat bijstellen. Vaak kom je na de beugelbehandeling nog 3 keer terug voor nacontrole, maar soms kan het nodig zijn dat je nog wat vaker komt. Nadat je voor de laatste keer bij ons geweest bent sturen we een bericht naar jouw tandarts dat we je niet meer oproepen voor controle afspraken. De tandarts zal bij je controles ook het draadje controleren.
Mochten er na je laatste controle toch nog weer veranderingen optreden met je tanden of je hebt een draadje of nachtbeugeltje dat kapot is, is het verstandig om zelf zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.