Eerste hulp bij beugelproblemen

Het komt soms voor dat jouw beugel, problemen in je mond veroorzaakt. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met de meest voorkomende beugelproblemen. Gebruik de onderstaande tips wanneer je tegen problemen aanloopt. Staat je probleem er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Het draadje van mijn vaste beugel is losgeschoten

Het kan zijn dat de draad van je vaste beugel loskomt. Als dat gebeurt, is het belangrijk om de eerstvolgende werkdag contact met ons op te nemen, zodat we de beugel zo snel mogelijk kunnen repareren.

Prikt het draadje in je wang, doe dan een stukje was of suikervrije kauwgom om het uiteinde van draad. Hierdoor prikt de draad niet meer.

Een van de slotjes van mijn vaste beugel is losgekomen

Als je een los slotje hebt, neem dan altijd even op de eerst mogelijke werkdag contact met ons op. Zelfs als je dezelfde dag een afspraak bij ons hebt. Het kan namelijk zijn dat we bij de controle niet genoeg tijd hebben om je blokje weer vast te kunnen zetten. Dit kost extra tijd, waarvoor niet altijd direct plek is. Het kan dus zijn dat we je afspraak moeten aanpassen of verzetten.

Als je geen last hebt van het slotje, kun je het rustig laten zitten op de draad. Heb je er wel last van, breng dan een beetje was of suikervrije kauwgom aan op het slotje, zodat het geen pijn meer doet. Is het slotje helemaal losgekomen, bewaar deze dan en neem deze mee bij de eerstvolgende afspraak.

De band (ringetje om de kies) van mijn buitenbeugel of de vaste beugel is losgeraakt

Als het ringetje om je kies is losgekomen, dan is het verstandig tijdelijk de buitenbeugel of de elastieken, die eraan vast horen te zitten, niet meer te dragen. Is het ringetje helemaal los, bewaar deze dan. Heb je een vaste beugel met de ring nog vast aan je beugel (bijvoorbeeld een hyrax of een slotjesbeugel met een ringetje om je kies), probeer deze dan weer om je kies te schuiven.

Neem altijd de eerst mogelijke werkdag contact met ons op om een reparatieafspraak te plannen. Neem de losse beugelonderdelen mee naar de afspraak.

Mijn uitneembare beugel is kapot en/of doet pijn

Is je uitneembare beugel kapot en doet het dragen van de beugel pijn, laat deze dan uit. Kun je de kapotte beugel dragen zonder pijn, dan kun je de beugel blijven dragen. Neem in al deze gevallen de eerstvolgende werkdag contact met ons op. We kunnen zo snel mogelijk een reparatieafspraak met je plannen in geval van een kapotte beugel.

Heb je pijnklachten bij het dragen van de losse beugel, dan kan het nodig zijn om de beugel wat bij te slijpen of bij te buigen. Neem de beugel altijd mee naar je afspraak.

Mijn elastiekjes zijn op

Je kunt de elastiekjes elke dag, dat de praktijk geopend is, komen ophalen van 8.30-12.00 uur en van 13.00-17.00 uur.