Over de vaste beugel

Vaste apparatuur is een beugel, waarbij op elke tand een bracket (slotje of blokje) geplaatst wordt. Dit wordt ook wel een slotjesbeugel genoemd. Op sommige kiezen kan een metalen bandje zitten met daaraan kleine buisjes. Door de brackets loopt een draadje dat bij elke tand met een klepje vastgezet kan worden. Door de precieze plaatsing van de slotjes, verschillende draadjes en bijbuigen van deze draadjes kan met deze beugel elke tand afzonderlijk verplaatst worden.

Vaste apparatuur (vaste beugel)

Waarom vaste apparatuur?

Met deze beugel kun je heel precies de positie van tanden veranderen. Zo kun je ervoor zorgen dat het gebit goed passend wordt, dat wil zeggen dat de tanden van de onderkaak en bovenkaak precies goed op elkaar passen. Ook kunnen we met deze beugel tanden ten opzichte van elkaar verplaatsen zodat standsafwijkingen en bijvoorbeeld spleetjes tussen tanden verdwijnen.

Wat kun je verwachten?

In het begin zal je moeten wennen aan een vaste beugel. Als de beugel net geplaatst is kunnen je tanden gevoelig of zelfs iets pijnlijk zijn en kan het voelen alsof ze wat losser in het kaakbot staan. De binnenkant van de mond moet ook even wennen aan de beugel. Er kunnen irritatieplekjes ontstaan door scherpe randjes. Dit kun je verhelpen door een bolletje was op je beugel te duwen op de plaats waar het pijn doet. Deze was krijg je van ons mee. De mond raakt vaak snel gewend aan de nieuwe situatie en het slijmvlies in je mond zal wat verdikken. Deze irritatie is een probleem dat zichzelf meestal oplost.

Hoe verzorg je je gebit en beugel?

De opgeplakte brackets zijn niet schadelijk voor je glazuur. Wel is het belangrijk dat je je gebit goed schoonhoudt en verzorgt als je een beugel hebt. Anders bestaat het risico dat je verkleuringen, ontkalkingen of zelfs gaatjes krijgt. Met een beugel zal je vaker je tanden moeten poetsen dan je gewend bent, bijvoorbeeld ook extra na je middageten. Ook is het belangrijk dat je dagelijks tussen alle slotjes en onder de draadjes door schoonmaakt met een ragertje en adviseren we je om een fluoride spoelmiddel te gebruiken. Als je deze adviezen opvolgt, blijft je gebit gezond en in optimale conditie!

Om beschadiging van de beugel te voorkomen adviseren we om harde en hele taaie etenswaren te vermijden. Voorbeelden van harde etenswaar zijn noten, pinda’s, stokbrood en pepernoten. Sommige hardere etenswaren, zoals een appel, kun je prima eten als deze in kleine stukjes gesneden zijn. Ook kleverig snoepgoed en voedsel, zoals toffee, drop en kauwgom worden sterk afgeraden. Cola en andere zure en koolzuurhoudende dranken zijn slecht voor je gebit. We raden je aan daar ook terughoudend mee te zijn.

Welke problemen kun je tegenkomen?

De vaste apparatuur is een vrij kwetsbare beugel met veel kleine onderdelen. Soms kan het gebeuren dat een blokje of draadje losraakt. Mocht dat gebeuren, dan is het heel belangrijk dat je de eerstvolgende dag, dat de praktijk open is, contact opneemt om uit te leggen wat er aan de hand is. We maken dan zo nodig een afspraak om de reparatie uit te voeren. Tijdens een gewone controle afspraak is daarvoor namelijk niet altijd genoeg tijd. Wacht met een los draadje of blokje niet tot de volgende afspraak!