Over de hyrax
Een hyrax (spinbeugel) is een beugel, waarbij ringetjes om je kiezen geplaatst worden met hiertussen een schroefverbinding. Door de schroef aan te draaien, wordt de beugel steeds breder. De beugel wordt gebruikt om je bovenkaak breder te maken en beter op je onderkaak te laten passen.
De schroef moet over het algemeen twee keer per dag aangedraaid worden. Vaak doet een ouder of verzorger dit. Zij krijgen uitleg hoe ze dit precies moeten doen als de beugel geplaatst wordt. De orthodontist kijkt wanneer het juiste effect is opgetreden van de Hyrax, dat wil zeggen, wanneer de bovenkaak breed genoeg is. Dat kan al binnen enkele weken bereikt zijn.
Waarom een hyrax?
Zonder dat je het vaak zelf doorhebt, kan het zo zijn dat je bovenkaak en onderkaak een verschillende breedte hebben. Daardoor passen de boven- en ondertanden niet goed op elkaar. Door de breedte van de bovenkaak aan te passen worden de verhoudingen in je gezicht vaak beter en zorgt het ervoor dat het gebit passend en mooi gemaakt kan worden.
De reden waarom je bovenkaak smaller is, kan wisselen van persoon tot persoon. Onder andere een verkeerde tongpositie in mond kan dit veroorzaken. De tong drukt dan niet continu tegen de binnenzijde van de tanden in je bovenkaak, waardoor deze smaller blijft.
Wat kun je verwachten?
De Hyrax is een vaste beugel. Dat wil zeggen dat je de beugel niet uit kan doen. De eerste week nadat de beugel geplaatst is kunnen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. Tijdens de eerste weken waarin de schroeven worden aangedraaid kun je druk en soms pijn voelen onder je ogen en rond je neus. Hiervoor kun je zo nodig paracetamol innemen (kijk goed in de bijsluiter wat voor dosering voor jou de juiste is).
In de eerste week begint een spleetje te ontstaan tussen je middelste voortanden. Als dat spleetje er eenmaal is, zal je merken dat de druk en pijn minder is, dan in het begin. Het ontstaan van een flinke spleet tussen je voortanden hoort bij de behandeling. Je hoeft daar niet van te schrikken, want later in de behandeling wordt de spleet weer gesloten.
Hoe verzorg je je gebit en beugel?
Het is belangrijk dat je de beugel goed schoonmaakt. Anders neemt de kans op verkleuringen en gaatjes toe. Je kan de beugel het beste schoonmaken met een tandenborstel en tandpasta. Daarbij is het erg belangrijk dat je goed rond de ringetjes om je kiezen poetst.
Welke problemen kun je tegenkomen?
De eerste dagen nadat de beugel geplaatst is, kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn. Ook kun je druk of pijn voelen als de schroef net weer is aangedraaid. Dat trekt vaak binnen korte tijd weer weg. In het begin, als er nog geen spleetje tussen je voortanden is ontstaan, kun je druk en pijn voelen onder je ogen en rond je neus. Hiervoor kun je paracetamol nemen aangepast aan je gewicht en leeftijd volgens de bijsluiter.
Heel soms komt een ringetje los van je kies. Als dat gebeurt, neem dan contact op met de praktijk.