Over de plaatbeugel (plaatje/uitneembare beugel)

Een plaatbeugel, ook wel plaatje genoemd, is een uitneembare beugel. Er zijn verschillende soorten plaat beugels, met verschillende doelen.

Plaatbeugel

Waarom een plaatbeugel (plaatje/uitneembare beugel)?

Een plaatbeugel kan hele verschillende doeleinden hebben. Zo kan de beugel bijvoorbeeld nodig zijn als je voortanden te ver over elkaar heen bijten. Ook kan een plaatje nodig zijn als je tandboog een beetje smal is of als bepaalde tanden bij het dichtbijten je kaken in een bepaalde stand dwingen (een dwangbeet).

De uitneembare beugel wordt soms al bij wat jongere kinderen toegepast om op vrij eenvoudige manier ontwikkelingsproblemen bij te sturen. De draagtijd van je uitbeenbare beugel hangt erg af van het doel wat we met de beugel proberen te bereiken. Omdat je de beugel zelf uit kunt doen is het extra belangrijk om je goed te houden aan de afspraken en adviezen. Jij hebt zelf dus veel invloed op het effect van de uitneembare beugel!

Wat kun je verwachten?

In het begin kun je last hebben van gevoelige tanden en veel speekselproductie. Ook het slikken kan een beetje wennen zijn. Soms ontstaan er drukplekjes aan de binnenkant van de mond ter plaatse van de harde uitsteekseltjes van de beugel. Verdwijnt dat niet vanzelf, dan kunnen we de beugel wat bijslijpen of bijbuigen.

Hoe verzorg je je gebit en beugel?

Zorg ervoor dat je plaatje goed schoon blijft. Een harde tandenborstel kan hier handig voor zijn. Er kan aanslag ontstaan, die je er niet af kan poetsen. Je kan je plaatbeugel dan in water met azijn leggen. Ook kun je je plaatje af en toe schoonmaken met reinigingstabletten voor beugels, gebruik in dat geval een halve tablet.

Als je je plaatje niet in je mond hebt, is het verstandig de beugel op te bergen in het meegeleverde beschermingsdoosje.

Welke problemen kun je tegenkomen?

Naast de opstartproblemen die hierboven genoemd zijn, kan het zo zijn dat je plaatje beschadigd raakt. Neem in dat geval de eerstvolgende, dat de praktijk geopend is, contact op. Wacht niet gewoon af tot je volgende controle afspraak, want een controle afspraak is vaak te kort om een reparatie uit te voeren. Die reparatie wordt ingepland als je je meldt met een kapot plaatje.