Over de retentiebeugel

Als je beugelbehandeling afgerond is, is het natuurlijk belangrijk dat je tanden mooi blijven staan. De orthodontist kan hier verschillende methodes voor gebruiken. De methodes om je gebit op hun plek te houden na een beugelbehandeling, noem je retentie apparatuur of retentiebeugels.

Retentiebeugel

Waarom een retentiebeugel?

Retentie apparatuur heeft dus als doel om de tanden en kiezen na afloop van een beugelbehandeling op hun plek te houden. Helaas doen de tanden en kiezen dit namelijk niet vanzelf. De behandeling houdt dus eigenlijk nog niet op als je tanden helemaal mooi staan. Je moet ook altijd iets blijven doen om ze mooi te houden.

Er zijn twee opties voor, die apart of in combinatie met elkaar gebruikt kunnen worden. Het kan zijn dat we een draadje (spalkje) achter de boven en/of onder voortanden plakken. Dit draadje moet je altijd laten zitten zo lang je je tanden mooi op hun plek wil houden.

Ook kan een uitneembaar plaatje of doorzichtig hoesje gemaakt worden. Door deze te dragen en passend te houden worden de tanden gedwongen om op hun nieuwe plek te blijven staan.

Wat kun je verwachten?

Als je een retentie plaatje of hoesje hebt gekregen kan die in het begin best strak voelen. Omdat de uitneembare retentiebeugel je tanden niet hoeft te verplaatsen, maar alleen op hun plek hoeft te houden, trekt de druk op je tanden meestal wel vrij snel weg. Wel kan je in het begin wat irritatie of drukplekjes hebben. Die verdwijnen vaak vanzelf en anders kunnen we de beugel wat bijslijpen of bijbuigen voor je.

Het draadje (spalkje) achter je voortanden kan ook wat irritatie van je slijmvlies of tong geven in de eerste week. Dit verdwijnt vaak snel. Is dat niet zo? Neem dan contact op met de praktijk.

Hoe verzorg je je gebit en beugel?

Als je een retentiedraadje hebt, zorg er dan voor dat je goed poetst rondom het draadje en de bevestigingspunten. Als je dat niet doet is de kans op gaatjes op die plaatsen iets groter dan op andere plekken in je gebit.

Zorg ervoor dat je retentie plaatje of hoesje goed schoon blijft. Een harde tandenborstel kan hier handig voor zijn. Er kan aanslag ontstaan, die je er niet af kan poetsen. Je kan je plaatje of hoesje dan in water met azijn leggen. Ook kun je je plaatje af en toe schoonmaken met reinigingstabletten voor beugels, gebruik in dat geval een halve tablet.

Als je je retentiebeugel niet in je mond hebt, is het verstandig deze op te bergen in het meegeleverde beschermingsdoosje.

Welke problemen kun je tegenkomen?

Behalve de opstartproblemen als je de retentiebeugel of het draadje net gekregen hebt, zijn er over het algemeen weinig problemen te verwachten. Je kan de retentiebeugel kwijtraken of deze kan kapotgaan. Als dat zo is, is het van belang op korte termijn een afspraak te maken met de praktijk om te zorgen dat je je beugel weer kan gebruiken of dat je een nieuwe krijgt. Anders heb je kans dat je tanden weer gaan verplaatsen. Ook is het verstandig om zo snel mogelijk langs te komen als je merkt dat je plaatje of hoesje niet meer zo goed past. Dit wijst er vaak op dat er al kleine verplaatsingen van je tanden zijn opgetreden en het is dan natuurlijk belangrijk om zo snel mogelijk te zorgen dat dit niet erger wordt.

Als je draadje losraakt, is het ook van belang om op korte termijn contact op te nemen met de praktijk om dit te repareren. Ook dan kunnen tanden ongewild gaan verplaatsen. Ook als je zelf niks geks hebt gemerkt aan je draadje maar je toch het idee hebt dat er veranderingen in je tandstand optreden of je ineens een rare druk voelt op de tanden adviseren we je om contact op te nemen met de praktijk.

Over het algemeen is het dus zo dat in geval van kapotte of kwijtgeraakte retentie apparatuur het van groot belang om op korte termijn een afspraak bij de praktijk te plannen. Je loopt anders kans dat je tanden gaan verplaatsen en als die verplaatsing groot is, je weer opnieuw een beugelbehandeling zou moeten ondergaan om het weer helemaal goed te krijgen. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen als het gaat om retentie apparatuur!