Over Spark aligners

Spark is een behandeling waarbij met doorzichtige hoesjes de stand van de tanden en kiezen veranderd kan worden. Voorafgaand aan deze behandeling wordt een 3D scan gemaakt van het hele gebit en worden foto’s van het gezicht en de tanden en röntgenfoto’s gemaakt. De orthodontist maakt met behulp van deze scan en de foto’s een digitaal behandelplan, waarbij per hoesje precies wordt bepaald hoe de tanden en kiezen moeten verplaatsen.

De behandeling bestaat uit het dragen van doorzichtige dunne hoesjes die over de tanden vallen. Elke 7-14 dagen wissel je van hoesje, waarbij door elk hoesje de stand van je tanden een beetje verder wordt aangepast tot de gewenste stand is bereikt. Om meer grip te hebben op de tanden is het nodig om een aantal kleine harde uitsteeksels van composiet (tandkleurig vulmateriaal) te plaatsen op de tanden. Dit worden attachments (verankeringen) genoemd. Ook kan het nodig zijn om elastieken te dragen om te kunnen sturen hoe de tanden en kiezen op elkaar moeten komen dicht te bijten.

Spark aligners: de “onzichtbare” hoesjesbeugel

Waarom Spark aligners?

Spark is een goede manier om tanden heel precies te verplaatsen om zo voorspelbaar het gewenste resultaat te krijgen. Een voordeel is dat je de beugel nauwelijks ziet in het dagelijkse leven. Ook is het makkelijker om je gebit schoon te houden dan bij een vaste slotjesbeugel, omdat je tijdens tandenpoetsen de hoesjes uit kunt doen.

Daarnaast is het een comfortabele beugel omdat het oppervlak glad is en de beugel uit kan met het eten. Als de beugel bij eten/drinken toch wordt ingehouden verkleurd de Spark beugel bijna niet. Er zijn vaak minder controles nodig met een aligner beugel dan met een vaste beugel en de kans dat er iets kapotgaat aan de beugels waar last/pijn van hebt is kleiner.

Wat kun je verwachten van Spark aligners?

De Spark hoesjes moeten minstens 22 uur per dag gedragen worden om een goed en voorspelbaar effect te hebben. In het begin kunnen je tanden gevoelig zijn om de hoesjes ervoor zorgen dat je tanden een klein beetje los gaan zitten als de hoesjes duwen tegen de tanden. Dit wordt meestal na 1-2 weken minder. Daarnaast zul je merken dat het in het begin lastig kan zijn om de hoesjes over je tanden te plaatsen, omdat ze heel precies op maat zijn gemaakt. Na verloop van tijd krijg je daar steeds meer handigheid in en zal dat steeds makkelijker worden, ook omdat de tanden rechter gaan staan.

Als de behandeling een eind gevorderd is, zal de orthodontist meestal besluiten om een nieuwe scan te maken. Met die scan zal het plan waar nodig worden aangepast om tot een zo goed mogelijk eindresultaat te komen. Voor deze aanpassingen wordt een nieuwe set hoesjes gemaakt. Zo’n aanpassing van het plan heet een refinement. Bij de meeste behandelingen zal er 1 of meerdere keren zo’n refinement gedaan worden.

Hoe verzorg je je gebit en de Spark aligners?

Tijdens de behandeling met beugelhoesjes is het belangrijk dat je je gebit goed blijft verzorgen door minimaal 2x per dag je tanden te poetsen. Ook raden we aan om de tanden te poetsen of op zijn minst de mond goed te spoelen na eten voordat je de hoesjes weer in je mond doet. Daarnaast is het van belang om je hoesje elke dag ’s ochtends als je opstaat en ’s avonds als je naar bed gaat te poetsen. Je kunt hiervoor je eigen tandenborstel gebruiken of een aparte zachte tandenborstel kopen. Maak de hoesje schoon met koud water en eventueel een beetje zeep. Gebruik geen heet water om de aligners schoon te maken. Als je het hoesje niet in gebruik hebt, dan is het verstandig om deze te bewaren in het meegeleverde beugeldoosje.

Welke problemen kun je tegenkomen bij Spark aligners?

Tijdens de behandeling kan het gebeuren dat er een attachment (verankering) loskomt van je tand, bijvoorbeeld tijdens het indoen van het hoesje. Als dat gebeurt, neem dan de eerstvolgende werkdag dat de praktijk geopend is contact op. We kijken dan of het nodig is om de attachment op korte termijn opnieuw te plaatsen of dat dit kan wachten tot de volgende controle. Omdat de hoesjes dun zijn, kan het gebeuren dat een hoesje kapotgaat. Als dat gebeurt en je kunt het hoesje niet meer dragen, gebruik dan het vorige hoesje tijdelijk en neem contact op met de praktijk om te overleggen. Heb je het vorige hoesje niet meer, ga dan over naar het volgende hoesje.