Documentatie van het gezicht en gebit

Het gaat er dan niet alleen om of de tanden netjes op een rijtje staan, maar ook om hoe de tanden op elkaar komen (de beet) en hoe ze doorkomen tijdens de wisseling. Met deze informatie kan de orthodontist een goed plan maken voor de behandeling en bepalen welke beugels nodig zijn. Om dit in kaart te brengen krijg je bij Ortho Velp een afspraak voor een documentatie. Deze afspraak bestaat uit drie onderdelen:

Lichtfoto’s

Tijdens deze afspraak worden digitale lichtfoto’s gemaakt van je gezicht en je gebit. Hiervoor heeft Ortho Velp een camera die speciaal gemaakt is voor mondfotografie. Met de camera wordt je gebit vanuit verschillende richtingen vastgelegd. Om je tanden goed op de foto te krijgen krijg je een wangspreider in de mond om je wangen en lippen zo goed mogelijk weg te houden van je tanden.

Voorbeeld van een lichtfoto

Afdrukken

We leggen vast hoe de tanden staan en hoe de beet is bij het begin en het einde van de behandeling. Dit doen we door een afdruk te maken van je tanden in de praktijk en deze op te sturen naar een tandtechnisch laboratorium. In dat laboratorium wordt hier een gipsmodel van jouw tanden van gemaakt. Dit model wordt vervolgens bewaard in onze praktijk.

Voor de afdruk wordt alginaat gebruikt. Dat is een natuurlijk product dat bestaat uit poeder dat gemend wordt met water. Er ontstaat dan een pasta die steeds steviger wordt. Het alginaat mengsel wordt op een soort lepel gedaan, waarna je moet “happen” in de lepel. Na ongeveer 30 seconden is het zo stevig dat de afdruk een vaste vorm heeft gekregen en de lepel weer uit je mond kan. De afdruk wordt daarna opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. Daar doen ze gips in de afdruk en maken ze zo een gipsmodel van jouw tanden en kiezen.

Voorbeeld van een lepel

Ook word je door de assistente gevraagd om op een opgewarmd wasplaatje te bijten. Hiermee wordt vastgelegd hoe de tanden precies op elkaar staan als je dichtbijt.

Voorbeeld van een gipsmodel

Röntgenfoto’s

Bij de start van de behandeling is het nodig om twee röntgenfoto’s te maken. Het gaat om een orthopantomogram (OPT) en een röntgen-schedel-profiel opname (RSP). De OPT is een opname door een speciaal röntgentoestel, dat rond je gezicht draait tijdens het maken van de foto. Hiermee krijg je een soort uitgevouwen beeld van je gebit. Je kunt op deze foto goed de stand van de tanden ten opzichte van elkaar zien. Ook kun je zien waar en in welke richting je tanden doorkomen als je je melkgebit wisselt voor het blijvende gebit. Wat ook voorkomt is dat mensen extra tanden hebben (supernumeraire tanden) of juist tanden missen (agenesie). Ook deze meer zeldzame afwijkingen kun je opsporen met een OPT.

Voorbeeld van een gipsmodel

Voorbeeld van een orthopantomogram (OPT)
Bron: radiopaedia.org

De RSP opname wordt gebruikt om te zien hoe de stand van de kaken ten opzichte van elkaar is, hoe de bouw van het aangezicht is en de stand van de tanden in de kaken. Om dit te kunnen beoordelen wordt vanaf de zijkant van je gezicht een röntgenfoto gemaakt. Op deze foto markeert de orthodontist bepaalde punten in het bot en je gebit. Daarna doet de computer allerlei (hoek)metingen die informatie geven over je kaak- en tandstand.

Voorbeeld van metingen op RSP
Bron: youtube.com

Het behandelplan

De orthodontist kan na het eerste consult en de documentatie een behandelplan gaan maken. Ze doet dat op maat voor elke patiënt. Hierbij houdt ze zo veel mogelijk rekening met je wensen en verwachtingen, haar bevindingen bij het bekijken van je gebit in de stoel en met behulp informatie die ze krijgt uit de documentatie. Tijdens de behandelplanbespreking zal de orthodontist het plan uitgebreid met je bespreken en ingaan op welke beugels nodig zijn om van jouw tanden een mooi, goed passend en functioneel gebit te maken.

Maak een afspraak

Ben je benieuwd wat Ortho Velp voor jouw gebit kan betekenen? Neem contact met ons op via de onderstaande knop. We horen graag van je!

Neem contact op