Pijn en andere klachten

Per beugelsoort kun je andere problemen of klachten verwachten. Lees hiervoor ook de informatie over de beugel die jij hebt. Hieronder leggen we uit hoe pijnklachten en andere klachten kunnen ontstaan en wat er eventueel aan te doen is.

In de eerste week na plaatsing van een beugel

Als je net een nieuwe beugel hebt, moeten je tanden en het slijmvlies in je mond wennen aan de nieuwe situatie. De beugel trekt of duwt aan je tanden en kiezen. Dat kan ervoor zorgen dat het voelt of je tanden en kiezen iets losser in je kaakbot zitten. Ook kan dit je tanden gevoelig maken.

Het slijmvlies in je mond moet wennen aan de nieuwe beugel. Soms ontstaan er plekjes met geïrriteerd of gevoelig slijmvlies. Na enkele dagen raakt je mond gewend aan de nieuwe beugel en zullen deze klachten verdwijnen. Bij sommige beugels krijg je een klein beetje was mee, waarmee de hoekjes die het meest irriteren kunt bedekken. Daarmee kun je letterlijk de scherpe kantjes eraf halen. Heb je na een week nog steeds hevige klachten, neem dan contact op met de praktijk.

Als de beugel kapotgaat

Ook nadat je allang gewend bent aan je beugel, kunnen er klachten ontstaan. Soms gaat de beugel kapot en prikt er iets in je wang. Daarnaast kan het zijn dat bij een slotjesbeugel het draadje verplaatst of een slotje loskomt, waardoor deze ineens voor pijnklachten zorgt. Kijk eens op bij beugel-EHBO voor meer informatie over wat je moet doen als je beugel kapot is gegaan.

Heb je ernstige acute pijnklachten die niet op te lossen zijn met de tips op deze website, bel dan met de praktijk. Bel je buiten openingstijden, luister dan de boodschap volledig af.

Neem contact op